O nas

Cześć!

To my, Wege Siostry – czyli Zuza i Magda Rzymanek.

Jesteśmy rodzonymi siostrami i od 2017 roku tworzymy dla Was roślinne alternatywy dla serów i masła.

Nasza rodzinna firma powstała z pasji do pysznego jedzenia, eksperymentowania w kuchni i z inspiracji kulinarnych zaczerpniętych z podróży.

Nasze produkty:

są w 100% roślinne 🌱

W centrum naszej produkcji znajdują się niezwykłe składniki – nerkowce.

Te bardzo zdrowe i odżywcze orzechy, poddajemy fermentacji żywymi kulturami bakterii.

Łączymy innowacyjny surowiec i tradycyjne metody serowarstwa, by tworzyć produkty wynoszące roślinne alternatywy dla serów na nowy poziom.

mają prosty skład 💚

Bez mleka, bez glutenu, za to z żywymi kulturami bakterii i najlepszej jakości składnikami.

są pyszne 😋

Wiemy, że smak jest kluczowy i nie idziemy na skróty! Nasze receptury powstają długo i z wielką starannością, tak by zadowolić nawet największych smakoszy. Nie tylko tych wege.

Nasz supersurowiec

Orzech nerkowca

  • Bogactwo składników odżywczych: Nerkowce są pełne białka, zdrowych tłuszczów, witamin (zwłaszcza z grupy B) i minerałów, takich jak magnez, fosfor i cynk. To prawdziwe multiwitaminowe bomby!
  • Zdrowe serce: Dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają obniżać poziom złego cholesterolu i chronią nasze serca.
  • Mocne kości: Magnez i fosfor w nerkowcach wspierają zdrowie naszych kości, co jest ważne nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych.
  • Antyoksydanty: Zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniać procesy starzenia.
  • Energia na co dzień: Dzięki zawartości białka i tłuszczów dają długotrwałą energię, idealną na cały dzień pełen wyzwań.

Nasza supermetoda

Fermentacja

  • Probiotyki – przyjaciele jelit: Fermentacja wprowadza do naszych produktów żywe kultury bakterii, które wspierają zdrowie jelit. Probiotyki pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie i ogólną odporność organizmu.
  • Lepsze przyswajanie składników odżywczych: Proces fermentacji pomaga rozłożyć składniki odżywcze na łatwiej przyswajalne formy. Dzięki temu nasze ciało efektywniej korzysta z białka, witamin i minerałów zawartych w produktach.
  • Więcej smaku: Dzięki fermentacji, nasze roślinne alternatywy są nie tylko zdrowsze, ale i pełne głębokiego, autentycznego smaku, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
  • Wsparcie dla układu odpornościowego: Regularne spożywanie fermentowanych produktów wspiera nasz układ odpornościowy, pomagając nam lepiej radzić sobie z codziennymi wyzwaniami.
  • Tradycyjna metoda serowarska: Połączenie tradycji serowarskich z innowacyjnym surowcem to to, co sprawia, że nasze produkty są unikalne.

PROSTY SKŁAD

na bazie nerkowców

PYSZNY SMAK

bez wyrzeczeń

ROŚLINNA PRZYJEMNOŚĆ

dla każdego

Nagrody i wyróżnienia

  • Perła Rynku FMCG 2021 – Srebro i Brąz
  • Certyfikat Dobry Produkt 2020
  • III Miejsce w Plebiscycie Roślinnie Jemy – Nowa Marka Roślinna 2020
  • Certyfikat „Doceń Polskie” 2020
  • Start Up Pozytywnego Wpływu 2019
  • Certyfikat KUKUBUK Poleca 2018
  • I Miejsce w Plebiscycie Roślinnie Jemy – Nowa Marka Roślinna 2017
  • 50 Najbardziej Kreatywnych W Biznesie wg. Brief
  • Finał EY Przedsiębiorca Roku 2022
  • II Miejsce w Plebiscycie Roślinnie Jemy – Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2023

2017

Jak to się zaczęło

Na pomysł produkowania roślinnych "serków" z nerkowców wpadła Zuza, która akurat wróciła z długiej podróży po Azji i Australii. Gdy przedstawiła go siostrze i jej mężowi – Tomkowi Paczkowskiemu – wszyscy wspólnie zadecydowali, że jest to przepyszny plan i wege nisza, którą razem wypełnią. 

2018

Rozwijamy się

Na początku, wszystko w firmie robimy tylko w naszym 3 osobowym składzie. Produkty tworzymy w kuchni mamy Zuzy i Magdy. Jeździmy na różne targi i powoli zdobywamy klientów – pierwszym była wegańska restauracja w Warszawie.

2019

Nowe linie

Po tym, jak Toczone zdążyły już zdobyć wiele serc i podniebień, wprowadzamy nową linię. Są to Vermezany, a niedługo potem Osełki Roślinne.

2020

Wchodzimy do dużych sieci handlowych

Wejście Toczonych do Lidla to dla nas punkt zwrotny! Jesteśmy jednym z pierwszych polskich producentów, którzy współtworzyli roślinną półkę w tej sieci.

Potem regularnie pojawiałyśmy się także w Biedronce i wielu innych sklepach ogólnopolskich.

2021

Reprezentujemy Polskę na EXPO

Wege Siostry współtworzyły strefę „Poland. Spirit of ingenuity” w Pawilonie Polski na Wystawie Światowej Expo 2020 w Dubaju!

Przez 182 dni trwania Wystawy Światowej (1.10.2021-31.03.2022) miejsce to stało się platformą wielowymiarowej prezentacji Polski na arenie międzynarodowej.

Hasłem przewodnim Pawilonu było „Poland. Creativity inspired by nature – Polska. Kreatywność inspirowana naturą”

2022

Nowa wege fabryka

Uf, to był rok naszego największego rozwoju i inwestycji.

Co roku przenosiliśmy się do coraz większych zakładów produkcyjnych, ale teraz zrobiłyśmy porządny skok.

Nasza obecna wege fabryka ma dużo większe możliwości produkcyjne, nowe, specjalne linie i dział R&D!

2023

Nowe linie codzienne

W nowej fabryce udało nam się stworzyć nowe receptury i dopracować procesy produkcyjne do perfekcji!

Po wielu próbach powstały Smarowańce Kremowe i Sałatkowy z nerkowców – linie codzienne i uniwersalne, które bardzo pokochaliście!