Toczony

Tagliatelle z selera z roślinnym sosem serowo-grzybowym

Tagliatelle z selera z roślinnym sosem serowo-grzybowym

Składniki na dwie porcje:

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy wzdłuż na kawałki o długości ok. 1 cm. Obieraczką wycinamy z selera cienkie paski a’la tagliatelle. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy ok. 30-60 sekund. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy Toczony z suszonymi grzybami i kozieradką i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.

Do rondla z sosem dodajemy wstążki selera i mieszamy z sosem grzybowym. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem. My udekorowałyśmy danie kwiatem nasturcji z ogrodu naszej mamy.

Opcjonalnie i w sezonie - do „makaronu" możemy dodać podsmażone kurki lub inne dostępne grzyby.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyMłoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

Młoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty 2 łyżki oliwy  CRUNCH  1 łyżka oliwy  1⁄2 kostki Osełki Roślinnej z nerkowców 100 g zielonych oliwek duża garść posiekanych migdałów  szczy...

SałatkowyZielona sałatka z Sałatkowym z nerkowców

Zielona sałatka z Sałatkowym z nerkowców

Szybki letni przepis, idealny na piknik czy grilla z przyjaciółmi. Zielona sałatka z fasolką, ogórkiem, agrestem i Sałatkowym z nerkowców. Przepis od Dominiki Targosz!

Kremowy na sernikRoślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

Roślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

SKŁADNIKI: (na ok. 18-20 sztuk) Oponki: 400 g Smarowańca Kremowego na Sernik Wege Siostry 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu 100 g roślinnej śmietany 18% 300 g mąki p...