Toczony

Młoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

Młoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy 

CRUNCH 

  • 1 łyżka oliwy 
  • 1⁄2 kostki Osełki Roślinnej z nerkowców
  • 100 g zielonych oliwek duża garść posiekanych migdałów 
  • szczypta płatków chili
  • 1⁄2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 op. Tocznego z oliwkami
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Pokrój kapustę na 6 części zostawiając głąb, żeby kawałki pozostały zwarte. Posmaruj każdy kawałek oliwą i posól. Rozgrzej piekarnik do 200°C lub przygotuj grill.

Jeśli przygotowujesz kapustę w piekarniku: rozgrzej patelnię grillową, a kiedy będzie bardzo gorąca ułóż na niej kapustę. Przysmażaj 7-8 minut z każdej strony aż się przypiecze. Przełóż na blachę i piecz 10-15 minut.

Na grillu: ułóż kapusty bezpośrednio na ruszcie, opalaj aż się przypieką i będą miały przysmażone paski. Przełóż na tackę i grilluj jeszcze ok. 15 minut (lub 10-12 pod przykryciem).

Sprawdź czy kapusta jest gotowa, wbijając nóż w łodygę – powinna być miękka, ale się nie rozpadać.

Przygotuj crunch. Na patelni rozpuść Osełkę Roślinną, dodaj oliwę i drobno posiekane migdały. Smaż aż migdały będą rumiane, a oliwki chrupiące (uwaga – Osełka będzie się pienić i jest to jak najbardziej ok). Wyłącz, dodaj posiekaną natkę, płatki chili i szczyptę soli.

Toczony z oliwkami rozrób w misce z napojem roślinnym na krem o konsystencji hummusu, lekko posól i popieprz do smaku.

Krem z Toczonego rozsmaruj płasko na talerzu. Na to połóż grillowaną kapustę i polej ją osełkowo-migdałowym crunchem, starając się rozprowadzić sos między liśćmi.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri