Toczony

Pomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba pszenno-żytniego
  • Toczony z nerkowców z pomidorami (od Wege Sióstr)
  • ok. 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • świeża bazylia lub inne zioła


Przygotowanie:

  1. Pieczone pomidorki i czosnek:
    • Pomidorki umieść w naczyniu żaroodpornym.
    • Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół i dodaj do naczynia.
    • Skrop obficie oliwą, oprósz gruboziarnistą solą.
    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20–30 minut, aż pomidorki popękają, zrumienią się i puszczą sok.
  2. Grzanka:
    • Kromkę chleba skrop oliwą i zgrilluj na patelni, aż będzie chrupiąca.
  3. Składanie:
    • Na grzankę nałóż warstwę Toczonego z pomidorami.
    • Ułóż pieczone pomidorki, delikatnie je rozgnieć.
    • Polej oliwą z pieczenia i posyp listkami świeżej bazylii.


Podawaj od razu, póki chleb jest chrupiący, a pomidorki ciepłe.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri