Toczony

Carpaccio z buraka z Toczonym z czarnuszką

Carpaccio z buraka z Toczonym z czarnuszką

Składniki:

  • ½ Toczonego z czarnuszką
  • 2 buraki
  • garść rukoli (lub młodego szpinaku, roszponki)
  • garść świeżych malin (sprawdzi się też owoc granatu, cząstki pomarańczy lub jeżyny)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki

Sos: 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kremu z octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180*C. Buraki umyj i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i piecz do miękkości ok. 60 minut.

Po ostygnięciu obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz użyć do tego noża lub mandoliny. Jeżeli nie masz czasu, możesz wykorzystać kupne, wcześniej ugotowane buraki.

Wymieszaj składniki na sos.

W osobnej miseczce wymieszaj pokrojone kawałki buraków z 3/4 ilości sosu, tak aby lekko się zamarynowały.

Na dużym talerzu ułóż buraki, a dookoła buraków rozłóż rukolę.

Na buraki połóż kawałki Toczonego z czarnuszką i świeże maliny lub inne owoce. Polej carpaccio resztką przygotowanego sosu i posyp ziarenkami czarnuszki.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri