Ten świąteczny obiad zachwyci całą rodzinkę! 🥰 Wieniec drożdżowy z kaszą gryczaną, wege serkiem i jarmużem 🎄
Mega efektowna i smakowita propozycja. Oczywiście w 100% roślinna. Wieniec drożdżowy z aromatycznym farszem na bazie kaszy i Kremowego z nerkowców, do tego smażone warzywa i grzybowy sos. Będą dokładki! 😉
📕 PRZEPIS 📕ze Swystowego Sadu
Ciasto:
✦ 400 g mąki pszennej
✦ 250 ml napoju roślinnego, najlepiej sojowego lub ryżowego
✦ 25 ml oleju
✦ 7 g suchych drożdży
✦ pół łyżeczki soli
✦ 35 g cukru
✦ szczypta kurkumy
Farsz:
✦ 2 torebki kaszy gryczanej , ugotowanej w osolonej wodzie
✦ 2 cebule
✦ 3 ząbki czosnku
✦ 1 opakowanie liści jarmużu (dwie solidne garście) obranego z grubych rdzeni
✦ sól, pieprz, mielona kolendra, tymianek
✦ 300 g Smarowańca Kremowego z nerkowców (najlepiej smak klasyczny)
Dodatki:
✦ 2 papryki, 1 mały bakłażan, cukinia, 2 łyżki Osełki Roślinnej - pokrojone i podsmażone na oliwie i Osełce Roślinnej
Sos grzybowy:
✦ cebula
✦ 250 ml niesłodzonego napoju roślinnego (najlepiej sojowy)
✦ 1 szt. Toczonego z nerkowców z grzybami
Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie, powinno powstać elastyczne ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. Ważne aby było w miarę ciepłym miejscu.
Przygotować farsz.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać przeciśnięty czosnek i umyty, drobno posiekany jarmuż. Smażyć jeszcze razem około 5 min, dodać przyprawy, na koniec 2 łyżki Osełki Roślinnej. Połączyć z kaszą gryczaną, wystudzić, dodać Smarowaniec Kremowy, dokładnie przemieszać aby wszystkie składniki się połączyły.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować okrągłą formę z kominkiem po środku, jeśli takiej nie mamy można użyć tortownicy, a pośrodku ustawić metalowy kubeczek.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat, odciąć 2/3, rozwałkować na grubość nieco poniżej 1 cm. Wyłożyć dno i boki formy, obkleić kominek na środku. Do oblepionej ciastem formy przełożyć farsz, przytrzymując boki. Pozostały kawałek (1/3) też rozwałkować i przykryć farsz od góry, zlepiając dokładnie.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Podsmażyć warzywa na patelni i doprawić solą i pieprzem.
Przygotować szybki sos grzybowy.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać 1 szklankę roślinnego napoju niesłodzonego i 1 pokrojony w kostkę Toczony z grzybami. Lekko podgrzewać mieszając trzepaczką, aby serek się rozpuścił i powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po upieczeniu przełożyć wieniec na duży, okrągły półmisek (warto sobie pomóc dużym talerzem, by odwrócić wypiek do góry nogami) i odczekać około 10 min. Do otworu pośrodku nałożyć pieczone warzywa, polać z góry sosem i podawać, krojąc jak tort.
Wspaniałym dodatkiem będzie sałatka z czerwonej kapusty lub dowolna ulubiona.
Smacznego! ✨