Kremowy na sernik

Drożdżowy wieniec z kaszą gryczaną, serkiem z nerkowców i jarmużem

Drożdżowy wieniec z kaszą gryczaną, serkiem z nerkowców i jarmużem

Ten świąteczny obiad zachwyci całą rodzinkę! 🥰 Wieniec drożdżowy z kaszą gryczaną, wege serkiem i jarmużem 🎄

Mega efektowna i smakowita propozycja. Oczywiście w 100% roślinna. Wieniec drożdżowy z aromatycznym farszem na bazie kaszy i Kremowego z nerkowców, do tego smażone warzywa i grzybowy sos. Będą dokładki! 😉

📕 PRZEPIS 📕ze Swystowego Sadu 

Ciasto: 

400 g mąki pszennej

250 ml napoju roślinnego, najlepiej sojowego lub ryżowego

25 ml oleju

7 g suchych drożdży

pół łyżeczki soli

35 g cukru

szczypta kurkumy


Farsz: 

2 torebki kaszy gryczanej , ugotowanej w osolonej wodzie

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 opakowanie liści jarmużu (dwie solidne garście) obranego z grubych rdzeni

sól, pieprz, mielona kolendra, tymianek

300 g Smarowańca Kremowego z nerkowców (najlepiej smak klasyczny)


Dodatki:

2 papryki, 1 mały bakłażan, cukinia, 2 łyżki Osełki Roślinnej - pokrojone i podsmażone na oliwie i Osełce Roślinnej

Sos grzybowy:

cebula

250 ml niesłodzonego napoju roślinnego (najlepiej sojowy)

1 szt. Toczonego z nerkowców z grzybami


Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie, powinno powstać elastyczne ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.

Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. Ważne aby było w miarę ciepłym miejscu.

Przygotować farsz.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać przeciśnięty czosnek i umyty, drobno posiekany jarmuż. Smażyć jeszcze razem około 5 min, dodać przyprawy, na koniec 2 łyżki Osełki Roślinnej. Połączyć z kaszą gryczaną, wystudzić, dodać Smarowaniec Kremowy, dokładnie przemieszać aby wszystkie składniki się połączyły.

Piekarnik nastawić na 180 stopni. 

Przygotować okrągłą formę z kominkiem po środku, jeśli takiej nie mamy można użyć tortownicy, a pośrodku ustawić metalowy kubeczek. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat, odciąć 2/3, rozwałkować na grubość nieco poniżej 1 cm. Wyłożyć dno i boki formy, obkleić kominek na środku. Do oblepionej ciastem formy przełożyć farsz, przytrzymując boki. Pozostały kawałek (1/3) też rozwałkować i przykryć farsz od góry, zlepiając dokładnie.

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Podsmażyć warzywa na patelni i doprawić solą i pieprzem. 

Przygotować szybki sos grzybowy.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać 1 szklankę roślinnego napoju niesłodzonego i 1 pokrojony w kostkę Toczony z grzybami. Lekko podgrzewać mieszając trzepaczką, aby serek się rozpuścił i powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Po upieczeniu przełożyć wieniec na duży,  okrągły półmisek (warto sobie pomóc dużym talerzem, by odwrócić wypiek do góry nogami) i odczekać około 10 min. Do otworu pośrodku nałożyć pieczone warzywa, polać z góry sosem i podawać, krojąc jak tort. 

Wspaniałym dodatkiem będzie sałatka z czerwonej kapusty lub dowolna ulubiona.


Smacznego!

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...