Składniki na 4 naleśniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
- garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- łyżka kaparów
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- listki bazylii do dekoracji
Mąkę gryczaną mieszamy z napojem roślinnym, tak aby powstała gładka masa. Dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę soli, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni z odrobiną oleju. Pierwszy naleśnik zwykle się nie udaje i nie należy się tym zrażać, tylko np. zaspokoić pierwszy głód 😉
Usmażone naleśniki odkładamy i bierzemy się za farsz. Na patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy garść szpinaku, chwilę blanszujemy, a gdy szpinak zmniejszy swoją objętość - dodajemy czosnek, potem kapary. Gotowy farsz wkładamy do środka naleśnika, dodajemy Toczony z nerkowców z suszonym pomidorem, na wierzch kładziemy kawałki dojrzałych pomidorów, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią.
SMACZNEGO!