Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21 cm:
Masa:
• 400 g pulpy dyniowej (kupnej lub domowej)
• 1 kostka tofu naturalnego
• 140 g cukru pudru
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• 1,5 płaskiej łyżeczki przyprawy pumpkin spice (lub miks sproszkowanego cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatałowej)
• 1 laska wanilii (ziarenka) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód:
• 150 g ciasteczek lub korzennych
• 70 g roślinnej alternatywy dla masła
• 1 łyżka syropu klonowego
• szczypta soli
Na górę ciasta:
• słoiczek kremu ciasteczkowego
• kilka ciasteczek do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnij na pył. Rozpuść roślinną Osełkę, dodaj sól i
syrop klonowy. Wlej do ciasteczek, wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem
tortownicy. Wyrównaj i ugnieć na dnie.
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Tofu zblenduj ręcznie z pulpą dyniową na kremową
pastę.
Smarowaniec Kremowy i pozostałe składniki na masę przełóż do miski (cukier puder przesiej przez sitko). Wymieszaj dokładnie na gładki krem.
Uwaga: polecamy użyć trzepaczki, by nadmiernie nie napowietrzyć masy. Masę wylej na spód i wyrównaj.
Wsuń tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut.
Sernik wystudź i przełóż na noc do lodówki.
Słoiczek masy ciasteczkowej włóż na kilka minut do gorącej wody, by stał się płynny. Polej wierz ciasta i udekoruj ciasteczkami.
Smacznego!