Toczony

Kulebiak z Toczonym z żurawiną i pieczonymi warzywami

Kulebiak z Toczonym z żurawiną i pieczonymi warzywami

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 szklanka napoju roślinnego (+ 2 łyżki do posmarowania przed pieczeniem)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

nadzienie:

marynata:

  • 3 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • szczypta soli
  • listki z kilku gałązek świeżego tymianku

 

Przygotowanie:

Napój roślinny lekko podgrzej. Gdy będzie ciepły, rozpuść w nim cukier i suszone drożdże.

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz napój roślinny z dodatkami. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej jeszcze oliwę z oliwek i zagnieć na elastyczne i jednolite ciasto. Uformuj kulę, odłóż ją do miski i odstaw na godzinę pod przykryciem.

Włącz piekarnik i ustaw na 180*C (z termoobiegiem).

Wszystkie składniki marynaty umieść w małym słoiczku i wymieszaj potrząsając. Pieczarki i szalotki pokrój w ćwiartki, a dynię w niewielką kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na blaszkę, polej marynatą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dorzuć na blaszkę orzechy pekan i suszoną żurawinę i przemieszaj składniki. Ostudź farsz.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri