Toczony

Łazanki z grzybami z Toczonym i śliwką wędzoną

Łazanki z grzybami z Toczonym i śliwką wędzoną

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu lasagne (lub taka sama ilość łazanek)
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść suszonych grzybów
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 1 Toczony z grzybami i kozieradką
  • świeżo mielony pieprz, listki tymianku (do podania)
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej w misce gorącą wodą, by namokły.

Płaty lasagne połam na mniejsze kawałki (każdy na 3-4 nieregularne części) i ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedź i podlej lekko oliwą, żeby się nie skleiły.

 Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj rozdrobniony czosnek, a następnie pokrojone w paski boczniaki i posiekane suszone grzyby (zachowaj wodę po suszonych grzybach!).

Smaż aż odparuje woda z grzybów i zaczną się rumienić. Podlej sosem sojowym, dodaj śliwki, wymieszaj, a następnie wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki Toczony grzybowy. Mieszaj powoli aż całkowicie się rozpuści, dodaj wodę z grzybów, a w razie potrzeby więcej płynu (wody lub niesłodzonego napoju roślinnego). Posól do smaku.

 Ciepły sos wymieszaj z makaronem i od razu podawaj.

 

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!

SałatkowyPita z grilla z marynowanym Sałatkowym i szparagami

Pita z grilla z marynowanym Sałatkowym i szparagami

Grillowana pita od Dominiki Targosz to idealne letnie danie! Pełne świeżych warzyw, aromatycznych ziół i marynowanego Sałatkowego, który robi tu całą robotę. Chrupiące szparagi i ziołowa marynata p...

Kremowy na sernikMuffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet Przepis od Yummy Sweets SKŁADNIKI:  Muffinki:  330 g mąki  250 g cukru  15 g kakao  3 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 375 g napoju roślinnego (najlepiej owsia...