Składniki:
- ½ opakowania makaronu lasagne (lub taka sama ilość łazanek)
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść suszonych grzybów
- 100 g wędzonych śliwek
- 1 Toczony z grzybami i kozieradką
- świeżo mielony pieprz, listki tymianku (do podania)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej w misce gorącą wodą, by namokły.
Płaty lasagne połam na mniejsze kawałki (każdy na 3-4 nieregularne części) i ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedź i podlej lekko oliwą, żeby się nie skleiły.
Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj rozdrobniony czosnek, a następnie pokrojone w paski boczniaki i posiekane suszone grzyby (zachowaj wodę po suszonych grzybach!).
Smaż aż odparuje woda z grzybów i zaczną się rumienić. Podlej sosem sojowym, dodaj śliwki, wymieszaj, a następnie wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki Toczony grzybowy. Mieszaj powoli aż całkowicie się rozpuści, dodaj wodę z grzybów, a w razie potrzeby więcej płynu (wody lub niesłodzonego napoju roślinnego). Posól do smaku.
Ciepły sos wymieszaj z makaronem i od razu podawaj.