Toczony z grzybami

Łazanki z grzybami z Toczonym i śliwką wędzoną

Łazanki z grzybami z Toczonym i śliwką wędzoną

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu lasagne (lub taka sama ilość łazanek)
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść suszonych grzybów
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 1 Toczony z grzybami i kozieradką
  • świeżo mielony pieprz, listki tymianku (do podania)
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej w misce gorącą wodą, by namokły.

Płaty lasagne połam na mniejsze kawałki (każdy na 3-4 nieregularne części) i ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedź i podlej lekko oliwą, żeby się nie skleiły.

 Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj rozdrobniony czosnek, a następnie pokrojone w paski boczniaki i posiekane suszone grzyby (zachowaj wodę po suszonych grzybach!).

Smaż aż odparuje woda z grzybów i zaczną się rumienić. Podlej sosem sojowym, dodaj śliwki, wymieszaj, a następnie wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki Toczony grzybowy. Mieszaj powoli aż całkowicie się rozpuści, dodaj wodę z grzybów, a w razie potrzeby więcej płynu (wody lub niesłodzonego napoju roślinnego). Posól do smaku.

 Ciepły sos wymieszaj z makaronem i od razu podawaj.

 

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...