Kremowy na sernik

Muffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet

Przepis od Yummy Sweets


SKŁADNIKI: 


Muffinki: 

  • 330 g mąki 
  • 250 g cukru 
  • 15 g kakao 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 375 g napoju roślinnego (najlepiej owsianego)
  • 130 g oleju rzepakowego 
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżeczka roślinnego czerwonego barwnika w żelu  (można zastąpić proszkiem z buraka) 


Krem: 

  • 500 g Smarowańca Kremowego na Sernik (w temperaturze pokojowej) 
  • 150 g cukru pudru 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • otarta skórka z cytryny


Muffinki:

Wymieszaj napój owsiany z octem i odstaw na 15 minut.

Przesiej suche składniki do miski, dodaj cukier i wymieszaj.

W osobnej misce połącz mokre składniki.

Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj łopatką – nie mieszaj za długo! Lepiej zostawić małe grudki niż uzyskać zbyt gładką masę. Dzięki temu muffinki będą puszyste, a nie zbite.

Przelej ciasto do foremek wyłożonych papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości.

Piecz w 180°C przez 18–20 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.


Krem:

Przełóż Smarowaniec Kremowy do miski, przesiej cukier puder, dodaj wanilię i skórkę z cytryny. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.


Nadziewanie:

Ostudzone muffinki wydrąż (możesz użyć drylownika do jabłek lub noża). Wydrążone środki pokrusz w malakserze na drobne okruszki.

Nadziewaj muffinki konfiturą z malin, truskawek lub wiśni.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciśnij na muffinki. 

Posyp okruszkami, udekoruj malinami lub innymi owocami.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚