Sałatkowy

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 opakowania Sałatkowego z Nerkowców od Wege Sióstr
  • Sok z ½ cytryny (ok. 2 łyżki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do podania
  • 1 ząbek czosnku
  • Płatki chili – do smaku
  • Świeża bazylia
  • Garść oliwek

Wykonanie:

  1. Upiecz papryki
    Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 210°C i piecz przez około 30 minut, aż skórka zacznie się rumienić i lekko odstawać. Następnie odstaw do przestudzenia i obierz ze skórki.
  2. Zblenduj składniki
    Włóż upieczone papryki do kielicha blendera. Dodaj 2 opakowania Sałatkowego z Nerkowców (zostaw kilka kostek do dekoracji). Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiksuj wszystko na pastę – nie musi być zupełnie gładka, lekka tekstura jest mile widziana.
  3. Podaj i udekoruj
    Przełóż pastę do miski. Posyp płatkami chili, listkami świeżej bazylii i oliwkami. Polej odrobiną oliwy z oliwek i pokrusz pozostałe kostki Sałatkowego na wierzch.
  4. Podawaj
    Pasta świetnie smakuje z bagietką, focaccią lub świeżymi warzywami.
roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri