Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 opakowania Sałatkowego z Nerkowców od Wege Sióstr
- Sok z ½ cytryny (ok. 2 łyżki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do podania
- 1 ząbek czosnku
- Płatki chili – do smaku
- Świeża bazylia
- Garść oliwek
Wykonanie:
-
Upiecz papryki
Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 210°C i piecz przez około 30 minut, aż skórka zacznie się rumienić i lekko odstawać. Następnie odstaw do przestudzenia i obierz ze skórki. -
Zblenduj składniki
Włóż upieczone papryki do kielicha blendera. Dodaj 2 opakowania Sałatkowego z Nerkowców (zostaw kilka kostek do dekoracji). Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiksuj wszystko na pastę – nie musi być zupełnie gładka, lekka tekstura jest mile widziana. -
Podaj i udekoruj
Przełóż pastę do miski. Posyp płatkami chili, listkami świeżej bazylii i oliwkami. Polej odrobiną oliwy z oliwek i pokrusz pozostałe kostki Sałatkowego na wierzch. -
Podawaj
Pasta świetnie smakuje z bagietką, focaccią lub świeżymi warzywami.