Toczony

Pierogi z kaszą gryczaną i Toczonym grzybowym

Pierogi z kaszą gryczaną i Toczonym grzybowym

Składniki: 

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

farsz:

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotuj w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstaw pod przykryciem.

Przygotuj ciasto na pierogi. W misce umieść mąkę, sól i olej. Następnie dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż na stolnicę i ugniataj przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne.

Odstaw i przykryj ściereczką na czas przygotowywania farszu.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowaną kaszę, Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według uznania.

 W międzyczasie zagotuj garnek z osoloną wodą. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj szklanką i wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, uformuj i zlep brzegi pierożka.

Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzuć je na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyTzatziki

Tzatziki

Letnie danie pełne smaku, aromatyczne ziemniaczki z karmelizowaną cytryną i kremowe tzatziki na bazie roślinnego Smarowańca.

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Ten letni bajgiel „Slow Peach” to przepis od @the_vegan_plant_lady_ – pełen roślinnych smaków i owocowej świeżości. Chrupiący, kolorowy i gotowy w kilka minut – idealny na lekki posiłek!

SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!