Toczony

Pierogi z kaszą gryczaną i Toczonym grzybowym

Pierogi z kaszą gryczaną i Toczonym grzybowym

Składniki: 

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

farsz:

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotuj w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstaw pod przykryciem.

Przygotuj ciasto na pierogi. W misce umieść mąkę, sól i olej. Następnie dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż na stolnicę i ugniataj przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne.

Odstaw i przykryj ściereczką na czas przygotowywania farszu.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowaną kaszę, Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według uznania.

 W międzyczasie zagotuj garnek z osoloną wodą. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj szklanką i wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, uformuj i zlep brzegi pierożka.

Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzuć je na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
SałatkowySałatka z arbuzem i Sałatkowym

Sałatka z arbuzem i Sałatkowym

SKŁADNIKI NA DUŻĄ MISKĘ 1 op. Sałatkowego z nerkowców  1⁄2 arbuza 1 mała czerwona cebula rukola ok. 150-200 g pęczek mięty 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz  P...

ToczonyMłoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

Młoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty 2 łyżki oliwy  CRUNCH  1 łyżka oliwy  1⁄2 kostki Osełki Roślinnej z nerkowców 100 g zielonych oliwek duża garść posiekanych migdałów  szczy...

SałatkowyZielona sałatka z Sałatkowym z nerkowców

Zielona sałatka z Sałatkowym z nerkowców

Szybki letni przepis, idealny na piknik czy grilla z przyjaciółmi. Zielona sałatka z fasolką, ogórkiem, agrestem i Sałatkowym z nerkowców. Przepis od Dominiki Targosz!