Sałatka bałkańska:
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 duży ogórek lub 5 gruntowych
garść listków mięty
sól, pieprz do smaku
4 chlebki pita
1 pęczek szparagów
Marynowany Sałatkowy:
1 opakowanie Sałatkowego
3⁄4 szklanki oliwy
1⁄2 pęczka drobno posiekanej natki
1 mała szalotka, drobno posiekana
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
1 mała ostra papryczka drobno posiekana (pepperoni lub jalapeno)
listki z 4 gałązek tymianku
1 łyżka ziarenek pieprzu (można użyć czarne i czerwone) lekko zgniecione w moździeżu
Marynata:
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w dużym słoiku. Sałatkowy z nerkowców pokrój w kostkę, wrzuć do marynaty i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przygotuj sałatkę:
Posiekaj drobno cebulę, pokrój pomidora w niedużą kostkę. Z ogórka wydrąż gniazda nasienne i także pokrój drobno. Posól, popieprz do smaku. Listki mięty poszarp na drobniejsze i wymieszaj z sałatką zaraz przed podaniem.
Szparagi posól, posmaruj oliwą i wrzuć na patelnię grillową lub ruszt grilla, podpiekaj aż zrobią się intensywnie zielone i będą miękkie. Wystarczy im parę minut.
Pity posmaruj oliwą i podgrzej na grillu lub patelni grillowej.
Nadziewaj pity wszystkimi składnikami lub ułóż je na górze chlebków (w zależności od średnicy).
Przygotowaną marynatę możesz wykorzystać ponownie i przechowywać w lodówce do 5-6 dni.