Toczony

Podpłomyk z Toczonym, grzybami i jarmużem

Podpłomyk z Toczonym, grzybami i jarmużem

Składniki:

  • 60 g Toczonego z grzybami i kozieradką
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g grzybów np. podgrzybków
  • 4 gałązki tymianku
  • garść jarmużu
  • 1 łyżka orzechów włoskich

podpłomyk:

  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ze składników na podpłomyk wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na 10-15 minut.

Cebulę pokrój w cienkie piórka (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż kilka minut do skarmelizowania. Na koniec dodaj ocet i smaż jeszcze 30 sekund. Zdejmij z patelni.

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, smaż grzyby kilka minut na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodak listki tymianku, sól i pieprz. Jarmuż polej łyżeczką oliwy i masuj chwilę, aż cały się nią pokryje.

Ciasto na podpłomyk wałkuj lekko i rozciągnij palcami na 1 lub 2 mniejsze okręgi. Rozgrzej mocno patelnię nieprzywierającą (zwykłą lub grillową) i smaż na niej podpłomyk po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Wyłóż podpłomyk na talerz. Ułóż na nim cebulę, następnie pokruszony Toczony z nerkowców, jarmuż i grzyby. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi, dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyTzatziki

Tzatziki

Letnie danie pełne smaku, aromatyczne ziemniaczki z karmelizowaną cytryną i kremowe tzatziki na bazie roślinnego Smarowańca.

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Ten letni bajgiel „Slow Peach” to przepis od @the_vegan_plant_lady_ – pełen roślinnych smaków i owocowej świeżości. Chrupiący, kolorowy i gotowy w kilka minut – idealny na lekki posiłek!

SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!