Toczony z grzybami

Podpłomyk z Toczonym, grzybami i jarmużem

Podpłomyk z Toczonym, grzybami i jarmużem

Składniki:

  • 60 g Toczonego z grzybami i kozieradką
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g grzybów np. podgrzybków
  • 4 gałązki tymianku
  • garść jarmużu
  • 1 łyżka orzechów włoskich

podpłomyk:

  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ze składników na podpłomyk wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na 10-15 minut.

Cebulę pokrój w cienkie piórka (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż kilka minut do skarmelizowania. Na koniec dodaj ocet i smaż jeszcze 30 sekund. Zdejmij z patelni.

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, smaż grzyby kilka minut na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodak listki tymianku, sól i pieprz. Jarmuż polej łyżeczką oliwy i masuj chwilę, aż cały się nią pokryje.

Ciasto na podpłomyk wałkuj lekko i rozciągnij palcami na 1 lub 2 mniejsze okręgi. Rozgrzej mocno patelnię nieprzywierającą (zwykłą lub grillową) i smaż na niej podpłomyk po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Wyłóż podpłomyk na talerz. Ułóż na nim cebulę, następnie pokruszony Toczony z nerkowców, jarmuż i grzyby. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi, dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...