Toczony

Podpłomyk z Toczonym, grzybami i jarmużem

Podpłomyk z Toczonym, grzybami i jarmużem

Składniki:

  • 60 g Toczonego z grzybami i kozieradką
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g grzybów np. podgrzybków
  • 4 gałązki tymianku
  • garść jarmużu
  • 1 łyżka orzechów włoskich

podpłomyk:

  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ze składników na podpłomyk wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na 10-15 minut.

Cebulę pokrój w cienkie piórka (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż kilka minut do skarmelizowania. Na koniec dodaj ocet i smaż jeszcze 30 sekund. Zdejmij z patelni.

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, smaż grzyby kilka minut na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodak listki tymianku, sól i pieprz. Jarmuż polej łyżeczką oliwy i masuj chwilę, aż cały się nią pokryje.

Ciasto na podpłomyk wałkuj lekko i rozciągnij palcami na 1 lub 2 mniejsze okręgi. Rozgrzej mocno patelnię nieprzywierającą (zwykłą lub grillową) i smaż na niej podpłomyk po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Wyłóż podpłomyk na talerz. Ułóż na nim cebulę, następnie pokruszony Toczony z nerkowców, jarmuż i grzyby. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi, dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!

SałatkowyPita z grilla z marynowanym Sałatkowym i szparagami

Pita z grilla z marynowanym Sałatkowym i szparagami

Grillowana pita od Dominiki Targosz to idealne letnie danie! Pełne świeżych warzyw, aromatycznych ziół i marynowanego Sałatkowego, który robi tu całą robotę. Chrupiące szparagi i ziołowa marynata p...

Kremowy na sernikMuffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet Przepis od Yummy Sweets SKŁADNIKI:  Muffinki:  330 g mąki  250 g cukru  15 g kakao  3 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 375 g napoju roślinnego (najlepiej owsia...