Składniki:
- 60 g Toczonego z grzybami i kozieradką
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 150 g grzybów np. podgrzybków
- 4 gałązki tymianku
- garść jarmużu
- 1 łyżka orzechów włoskich
podpłomyk:
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 100 g gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ze składników na podpłomyk wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na 10-15 minut.
Cebulę pokrój w cienkie piórka (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż kilka minut do skarmelizowania. Na koniec dodaj ocet i smaż jeszcze 30 sekund. Zdejmij z patelni.
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozgrzej ½ łyżki oliwy, smaż grzyby kilka minut na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodak listki tymianku, sól i pieprz. Jarmuż polej łyżeczką oliwy i masuj chwilę, aż cały się nią pokryje.
Ciasto na podpłomyk wałkuj lekko i rozciągnij palcami na 1 lub 2 mniejsze okręgi. Rozgrzej mocno patelnię nieprzywierającą (zwykłą lub grillową) i smaż na niej podpłomyk po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Wyłóż podpłomyk na talerz. Ułóż na nim cebulę, następnie pokruszony Toczony z nerkowców, jarmuż i grzyby. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi, dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą.