Osełka Roślinna z nerkowcami

(Prawie) Crêpes Suzette z Osełką Roślinną z Nerkowcami

(Prawie) Crêpes Suzette z Osełką Roślinną z Nerkowcami

Składniki:

Naleśniki

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej owsianego, ale może być też sojowe)

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

Z podanych proporcji wyjdą 4 duże naleśniki i 1 mały.

Sos

  • szklanka soku z pomarańczy

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 20g Osełki Roślinnej Wege Siostry

  • wanilia

  • opcjonalnie: bardzo dobrze wyparzona skórka z pomarańczy oraz kawałki pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.

Po usmażeniu naleśników na patelni podgrzać ze sobą syrop i Roślinną Osełką z Nerkowców. Chwilę karmelizować. Dolać sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany) i wanilię, a następnie redukować sos przez około 5-7 minut aż trochę zgęstnieje.

Włożyć do sosu pierwszego naleśnika, dokładnie „utopić” go w sosie, następnie złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni.

Tak samo postępować z resztą. W międzyczasie można wrzucić plastry pomarańczy i skórkę. Końcowo na patelni znajdą się 4 naleśniczki dokładnie umoczone w pomarańczowo–maślanym sosie.

Wyłożyć na talerze i delektować się tym francuskim przysmakiem.

Przepis i zdjęcia autorstwa Zosi Zalewskiej (instagram.com/zalewianka)

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚