Osełka Roślinna z nerkowcami

(Prawie) Crêpes Suzette z Osełką Roślinną z Nerkowcami

(Prawie) Crêpes Suzette z Osełką Roślinną z Nerkowcami

Składniki:

Naleśniki

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej owsianego, ale może być też sojowe)

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

Z podanych proporcji wyjdą 4 duże naleśniki i 1 mały.

Sos

  • szklanka soku z pomarańczy

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 20g Osełki Roślinnej Wege Siostry

  • wanilia

  • opcjonalnie: bardzo dobrze wyparzona skórka z pomarańczy oraz kawałki pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.

Po usmażeniu naleśników na patelni podgrzać ze sobą syrop i Roślinną Osełką z Nerkowców. Chwilę karmelizować. Dolać sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany) i wanilię, a następnie redukować sos przez około 5-7 minut aż trochę zgęstnieje.

Włożyć do sosu pierwszego naleśnika, dokładnie „utopić” go w sosie, następnie złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni.

Tak samo postępować z resztą. W międzyczasie można wrzucić plastry pomarańczy i skórkę. Końcowo na patelni znajdą się 4 naleśniczki dokładnie umoczone w pomarańczowo–maślanym sosie.

Wyłożyć na talerze i delektować się tym francuskim przysmakiem.

Przepis i zdjęcia autorstwa Zosi Zalewskiej (instagram.com/zalewianka)

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikMuffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet Przepis od Yummy Sweets SKŁADNIKI:  Muffinki:  330 g mąki  250 g cukru  15 g kakao  3 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 375 g napoju roślinnego (najlepiej owsia...

SałatkowySałatka z arbuzem i Sałatkowym

Sałatka z arbuzem i Sałatkowym

SKŁADNIKI NA DUŻĄ MISKĘ 1 op. Sałatkowego z nerkowców  1⁄2 arbuza 1 mała czerwona cebula rukola ok. 150-200 g pęczek mięty 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz  P...

ToczonyMłoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

Młoda kapusta z grilla z Toczonym z oliwkami i crunchem oliwkowo–migdałowym

SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty 2 łyżki oliwy  CRUNCH  1 łyżka oliwy  1⁄2 kostki Osełki Roślinnej z nerkowców 100 g zielonych oliwek duża garść posiekanych migdałów  szczy...