Kremowy na sernik

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który podbił nasze serca i brzuchy  🤗

 

Ciasto:

400 g mąki pszennej

250 ml napoju roślinnego, najlepiej sojowego lub ryżowego

25 ml oleju

7 g suchych drożdży

0,5 łyżeczki soli

35 g cukru

  szczypta kurkumy

 

Farsz:

200 g ugotowanych ziemniaków

200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (może być z małych opakowań lub wiaderka sernikowego)

sól , pieprz do smaku 

 

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie, powinno powstać elastyczne ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. 

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść na puree, dodać Smarowaniec Kremowy i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Przygotować blachę do pieczenia, taką jak jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.

Urośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, podzielić na dwie części, uformować każdą część w podłużny rulon, pociąć na ok. 3 cm kawałki , każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placuszek z wgłębieniem pośrodku (zostawić ok. 1 cm ranciku).

Placuszki układać na blasze do pieczenia, nakładać na wierzch farsz .

Można posypać czarnuszką lub kminkiem albo pod koniec pieczenia podsmażoną cebulką.

Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Włączyć piekarnik na 180 stopni.

Piec około 30 min, ale jest to uzależnione od piekarnika. Po 20 min. należy zajrzeć, jeśli kołaczyki będą rumiane, wyjąć.   

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri