Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który podbił nasze serca i brzuchy 🤗
Ciasto:
✦ 400 g mąki pszennej
✦ 250 ml napoju roślinnego, najlepiej sojowego lub ryżowego
✦ 25 ml oleju
✦ 7 g suchych drożdży
✦ 0,5 łyżeczki soli
✦ 35 g cukru
✦ szczypta kurkumy
Farsz:
✦ 200 g ugotowanych ziemniaków
✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (może być z małych opakowań lub wiaderka sernikowego)
✦ sól , pieprz do smaku
Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie, powinno powstać elastyczne ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść na puree, dodać Smarowaniec Kremowy i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Przygotować blachę do pieczenia, taką jak jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.
Urośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, podzielić na dwie części, uformować każdą część w podłużny rulon, pociąć na ok. 3 cm kawałki , każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placuszek z wgłębieniem pośrodku (zostawić ok. 1 cm ranciku).
Placuszki układać na blasze do pieczenia, nakładać na wierzch farsz .
Można posypać czarnuszką lub kminkiem albo pod koniec pieczenia podsmażoną cebulką.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Piec około 30 min, ale jest to uzależnione od piekarnika. Po 20 min. należy zajrzeć, jeśli kołaczyki będą rumiane, wyjąć.