Smarowaniec Kremowy

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który podbił nasze serca i brzuchy  🤗

 

Ciasto:

400 g mąki pszennej

250 ml napoju roślinnego, najlepiej sojowego lub ryżowego

25 ml oleju

7 g suchych drożdży

0,5 łyżeczki soli

35 g cukru

  szczypta kurkumy

 

Farsz:

200 g ugotowanych ziemniaków

200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (może być z małych opakowań lub wiaderka sernikowego)

sól , pieprz do smaku 

 

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie, powinno powstać elastyczne ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. 

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść na puree, dodać Smarowaniec Kremowy i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Przygotować blachę do pieczenia, taką jak jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.

Urośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, podzielić na dwie części, uformować każdą część w podłużny rulon, pociąć na ok. 3 cm kawałki , każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placuszek z wgłębieniem pośrodku (zostawić ok. 1 cm ranciku).

Placuszki układać na blasze do pieczenia, nakładać na wierzch farsz .

Można posypać czarnuszką lub kminkiem albo pod koniec pieczenia podsmażoną cebulką.

Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Włączyć piekarnik na 180 stopni.

Piec około 30 min, ale jest to uzależnione od piekarnika. Po 20 min. należy zajrzeć, jeśli kołaczyki będą rumiane, wyjąć.   

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...