Nieraz padały pytania czy nasz Kremowy nadaje się do pierogów, więc przetestowałyśmy to dla Was na tradycyjnym przepisie Swystowego Sadu 🤗 Pierogi po łemkowsku przypominają te ruskie – mają delikatny farsz z ziemniaków gotowanych i sera, u nas w wersji z serkiem z nerkowców. Do tego troszkę mięty, która pasuje idealnie.
Werdykt – pirogi są pyszne, delikatne i na pewno będą hitem na świątecznych stołach!
Ciasto:
✦ 500 g mąki pszennej
✦ ok. 1 szklanki gorącej wody
✦ 2 łyżki oleju
✦ 1 łyżeczka soli
Farsz:
✦ 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków, przeciśnięte przez praskę zaraz po ugotowaniu (lub ugniecione na puree w inny sposób)
✦ 300 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (najlepiej kupić wiaderko 750 g na sernik)
✦ sól i pieprz do smaku,
✦ ½ łyżki suszonej mięty, roztartej na pyłek
Na okrasę:
✦ 3 cebule pokrojone w piórka usmażone na oleju z dodatkiem Osełki Roślinnej
Wodę z dodatkiem soli i oleju wymieszać w misce, dodawać mąkę aż powstanie gęste ciasto, zagnieść , powinno być elastyczne jak miękka plastelina. Można to zrobić z wykorzystaniem robota kuchennego.
Ziemniaki wymieszać ze Smarowańcem Kremowym klasycznym, dodać sól i pieprz oraz roztartą miętę, dobrze wymieszać aby smaki się połączyły.
Nastawić w szerokim garnku wodę do gotowania pierogów, dodać 1/2 łyżki soli.
Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto partiami, podsypując mąką, wycinać krążki szklanką lub odpowiednią foremką. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać dokładnie boczki pieroga najlepiej dwukrotnie aby się nie rozgotował.
Wrzucać partiami pierogi na wrzątek, delikatnie przemieszać najlepiej drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka.
Po wypłynięciu poczekać około 3 min i wybierać łyżką cedzakową na półmisek, okrasić usmażoną cebulką.
Przepis autorstwa Grażyny Betlej-Furman, współwłaścicielki wege agroturystyki Swystowy Sad i autorki książki kucharskiej „Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” 📕