Kremowy na sernik

Roślinne pierogi po łemkowsku – z ziemniakami, Kremowym i miętą

Roślinne pierogi po łemkowsku – z ziemniakami, Kremowym i miętą

Nieraz padały pytania czy nasz Kremowy nadaje się do pierogów, więc przetestowałyśmy to dla Was na tradycyjnym przepisie Swystowego Sadu 🤗 Pierogi po łemkowsku przypominają te ruskie – mają delikatny farsz z ziemniaków gotowanych i sera, u nas w wersji z serkiem z nerkowców. Do tego troszkę mięty, która pasuje idealnie.  

Werdykt – pirogi są pyszne, delikatne i na pewno będą hitem na świątecznych stołach! 

Ciasto:

500 g mąki pszennej

ok. 1 szklanki gorącej wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

Farsz:

500 g obranych i ugotowanych ziemniaków, przeciśnięte przez praskę zaraz po ugotowaniu (lub ugniecione na puree w inny sposób)

300 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (najlepiej kupić wiaderko 750 g na sernik) 

sól i pieprz do smaku, 

½ łyżki suszonej mięty, roztartej na pyłek

 

Na okrasę:

  3 cebule pokrojone w piórka usmażone na oleju z dodatkiem Osełki Roślinnej

 

Wodę z dodatkiem soli i oleju wymieszać w misce, dodawać mąkę aż powstanie gęste ciasto, zagnieść , powinno być elastyczne jak miękka plastelina. Można to zrobić z wykorzystaniem robota kuchennego.

Ziemniaki wymieszać ze Smarowańcem Kremowym klasycznym, dodać sól i pieprz oraz roztartą miętę, dobrze wymieszać aby smaki się połączyły.

Nastawić w szerokim garnku wodę do gotowania pierogów, dodać 1/2 łyżki soli.

Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto partiami, podsypując mąką, wycinać krążki szklanką lub odpowiednią foremką. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać dokładnie boczki pieroga najlepiej dwukrotnie aby się nie rozgotował. 

Wrzucać partiami pierogi na wrzątek, delikatnie przemieszać najlepiej drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka. 

Po wypłynięciu poczekać około 3 min i wybierać łyżką cedzakową na półmisek, okrasić usmażoną cebulką.

 

 

 

Przepis autorstwa Grażyny Betlej-Furman, współwłaścicielki wege agroturystyki Swystowy Sad i autorki książki kucharskiej „Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” 📕

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...