Składniki na ciasto (ok. 30 szt pierogów):
-
2 szklanki mąki pszennej
-
250 ml gorącej wody
-
2 łyżki oleju
-
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
-
1 Toczony z nerkowców z leśnymi grzybami i kozieradką od Wege Sióstr
-
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
-
pęczek koperku
-
1 cebula
-
olej
-
sól i pieprz
Przygotować ciasto na pierogi. W misce umieścić mąkę, sól i olej. Następnie dodać gorącą wodę i dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i ugniatać przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić i przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.
Kaszę gryczaną ugotować w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstawić pod przykryciem.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ugotowaną kaszę, Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem wg uznania.
W międzyczasie zagotować garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć farsz, uformować i zlepić brzegi pierożka. Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzucić je na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.