Składniki:
- 1 Toczony z nerkowców z papryką chipotle od Wege Sióstr
- 10 szt. tacosów lub tortilli
Składniki na farsz:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kolba kukurydzy (obrana) lub 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka lub kartonik pomidorów
- 1 cebula
- wędzona papryka 2 łyżeczki
- kumin 1 łyżeczka
- cynamon 1/2 łyżeczki
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka
- sos sojowy 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- olej
Składniki na salsę:
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- ½ papryki czerwonej
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 limonka
- oliwa z oliwek
Śmietanka nerkowcowa:
- ½ szklanki nerkowców namoczonych min. 3 godziny
- woda 1 szklanka
- ½ cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy 2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodajemy pomidory, a następnie odcedzoną i przepłukaną fasolę. Chwilę gotujemy i dodajemy kukurydzę, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę: pomidora, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy kilka listków do przybrania). Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Nerkowce miksujemy z wodą na gładką masę a'la śmietanka. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i solimy do smaku. Kroimy Toczony z Nerkowców z papryką chipotle w małe trójkąty. Na suchej patelni chwilę podgrzewamy nasze tacosy. Następnie nakładamy na nie farsz, salsę i polewamy śmietanką nerkowcową. Na wierzch kładziemy Toczony z papryką chipotle i listki kolendry. Zjadamy od razu!
Wskazówki:
Zamiast fasoli z puszki, możemy użyć fasoli suchej. W takim wypadku, musimy ją odpowiednio wcześniej namoczyć (przez całą noc) a następnie ugotować. Zamiast czerwonej fasoli znakomicie sprawdzi się fasolka adzuki.