Toczony z chipotle

Roślinne tacosy z Toczonym z chipotle

Roślinne tacosy z Toczonym z chipotle

Składniki:

  • 1 Toczony z nerkowców z papryką chipotle od Wege Sióstr
  • 10 szt. tacosów lub tortilli

 

Składniki na farsz:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 kolba kukurydzy (obrana) lub 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka lub kartonik pomidorów
  • 1 cebula
  • wędzona papryka 2 łyżeczki
  • kumin 1 łyżeczka
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Składniki na salsę:

  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • ½ papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek

Śmietanka nerkowcowa:

  • ½ szklanki nerkowców namoczonych min. 3 godziny
  • woda 1 szklanka
  • ½ cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy 2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Dodajemy pomidory, a następnie odcedzoną i przepłukaną fasolę. Chwilę gotujemy i dodajemy kukurydzę, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę: pomidora, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy kilka listków do przybrania). Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Nerkowce miksujemy z wodą na gładką masę a'la śmietanka. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i solimy do smaku. Kroimy Toczony z Nerkowców z papryką chipotle w małe trójkąty. Na suchej patelni chwilę podgrzewamy nasze tacosy. Następnie nakładamy na nie farsz, salsę i polewamy śmietanką nerkowcową. Na wierzch kładziemy Toczony z papryką chipotle i listki kolendry. Zjadamy od razu!

Wskazówki:

Zamiast fasoli z puszki, możemy użyć fasoli suchej. W takim wypadku, musimy ją odpowiednio wcześniej namoczyć (przez całą noc) a następnie ugotować. Zamiast czerwonej fasoli znakomicie sprawdzi się fasolka adzuki.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...