Kremowy na sernik

Roślinny Kremowy Sernik w stylu baskijskim

Roślinny Kremowy Sernik w stylu baskijskim

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21 cm:

Masa:

• 300 g tofu naturalnego (najlepiej typu silken)

• 200 g cukru pudru

• 130 g gęstej alternatywy dla śmietany 18% (np. Creamo Planton)

• 30 g skrobi ziemniaczanej

• 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

• 1 laska wanilii (ziarenka) lub ekstrakt waniliowy

 

Spód:

• 150 g ciasteczek owsianych lub korzennych

• 1 łyżka syropu klonowego

• szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasteczka rozdrobnij na pył. Rozpuść Osełkę roślinną, dodaj sól i syrop klonowy. Wlej do ciasteczek, wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem tortownicy. Wyrównaj i ugnieć na dnie.

Piekarnik rozgrzej do 220℃. Tofu zblenduj ręcznie na kremową pastę. Smarowaniec Kremowy i pozostałe składniki na masę przełóż do miski, wymieszaj dokładnie na gładki krem. Uwaga: zrób to ręcznie trzepaczką – mikser napowietrzy masę i sernik nie będzie idealnie kremowy. Masę wylej na spód i wyrównaj.

Wsuń tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut aż będzie równomiernie przypieczony i złotobrązowy z wierzchu, ale wciąż płynny w środku.

Sernik wystudź i przełóż na noc do lodówki (tego kroku nie można pominąć!).

Opcjonalnie: posyp sernik drobnym cukrem i opal cukierniczym palnikiem, by powstała chrupiąca, karmelowa skorupka.

Gotowe!

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚