Kremowy na sernik

Roślinny Sernik na zimno z galaretką i owocami

Roślinny Sernik na zimno z galaretką i owocami
Składniki na tortownicę ok. 21 cm:
  • 1 wiaderko roślinnego serka z nerkowców Smarowaniec Kremowy 750 g
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 250 ml napoju roślinnego
  • 4 łyżeczki (12 g) agaru

 

  • 250 g truskawek, malin, borówek lub innych ulubionych owoców
  • 1 op. roślinnej galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Rozpuść Osełkę Roślinną w małym rondelku. Ciastka rozdrobnij na pył w blenderze. Wymieszaj ciasteczka z Osełką, posól. Wyłóż okrągłą foremkę (ok. 21 cm średnicy) papierem. Przełóż ciasteczkową masę i dokładnie rozprowadź po dnie.
Smarowaniec Kremowy wymieszaj w dużej misce z cukrem oraz ekstraktem waniliowym i solą.
Agar rozmieszaj dokładnie w napoju roślinnym, przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia, gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, odstaw na minutę, wymieszaj i wlej do miski z masą serową. Wymieszaj trzepaczką na gładki krem. Przelej od razu do formy i wstaw do lodówki.
Ważne: agar, żeby zastygnąć musi być zagotowany, ponieważ aktywuje się w temperaturze 100*C.
Agar zastyga bardzo szybko, więc sernik powinien być gotowy po 1 1/2 - 2 godzinach, ale dla pewności warto zostawić go na min. 4 godziny w lodówce, żeby dobrze się schłodził.
Po tym czasie przygotuj roślinną galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, udekoruj górę ulubionymi owocami, zalej galaretką i zostaw do zastygnięcia w lodówce.
roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...