Składniki na tortownicę ok. 21 cm:
- 1 wiaderko roślinnego serka z nerkowców Smarowaniec Kremowy 750 g
- 80 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 250 ml napoju roślinnego
- 4 łyżeczki (12 g) agaru
- 250 g truskawek, malin, borówek lub innych ulubionych owoców
- 1 op. roślinnej galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Rozpuść Osełkę Roślinną w małym rondelku. Ciastka rozdrobnij na pył w blenderze. Wymieszaj ciasteczka z Osełką, posól. Wyłóż okrągłą foremkę (ok. 21 cm średnicy) papierem. Przełóż ciasteczkową masę i dokładnie rozprowadź po dnie.
Smarowaniec Kremowy wymieszaj w dużej misce z cukrem oraz ekstraktem waniliowym i solą.
Agar rozmieszaj dokładnie w napoju roślinnym, przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia, gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, odstaw na minutę, wymieszaj i wlej do miski z masą serową. Wymieszaj trzepaczką na gładki krem. Przelej od razu do formy i wstaw do lodówki.
Ważne: agar, żeby zastygnąć musi być zagotowany, ponieważ aktywuje się w temperaturze 100*C.
Agar zastyga bardzo szybko, więc sernik powinien być gotowy po 1 1/2 - 2 godzinach, ale dla pewności warto zostawić go na min. 4 godziny w lodówce, żeby dobrze się schłodził.
Po tym czasie przygotuj roślinną galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, udekoruj górę ulubionymi owocami, zalej galaretką i zostaw do zastygnięcia w lodówce.