Osełka Roślinna z nerkowcami

Seler w panierce, z puree i sosem café de Paris

Seler w panierce, z puree i sosem café de Paris

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże selery
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g panierki panko
  • 1 Vermezan z nerkowców
  • oliwa do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

 puree:

sos café de Paris:

  • ½ opakowania Osełki z Nerkowców solonej
  • 1 mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżki miso
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki listków estragonu (można pominąć)
  • 130 ml roślinnej nieśmietanki 15% (np. Creamo)
  • 1 łyżeczka mielonego nori
  • skórka z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180*C. Selera obierz i pokrój w grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem, posól, polej oliwą i piecz ok. 25 minut aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Wyciągnij z piekarnika i wystudź całkowicie.

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę (jeśli nie masz, to możesz ubić je tłuczkiem lub zetrzeć na tarce). Przerzuć ziemniaki do garnka, postaw na małym ogniu i dodaj Osełkę. Powoli podgrzewaj cały czas mieszając i dolewaj napój roślinny aż osiągniesz gładką, kremową konsystencję. Dopraw gałką muszkatałową i solą.

Sos: posiekaj bardzo drobno szalotkę i czosnek oraz zioła i kapary. Na patelni rozpuść Osełkę roślinną i wrzuć szalotkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu a kiedy się zeszklą dodaj miso i kapary. Kiedy kapary zrobią się lekko chrupkie, zmniejsz ogień i wlej nieśmietanę, dodaj skórkę z cytryny oraz zioła i nori. Mieszaj powoli aż sos się zagęści. Wyłącz, dopraw pieprzem. Sos ma być gęsty, ale może sprawiać wrażenie rozwarstwionego – nie będzie idealną emulsją, tylko będzie na nim warstewka tłuszczu. Podawaj na ciepło.

Przygotuj trzy głębokie talerze: do jednego wsyp 4 łyżki mąki pszennej, do drugiego panko wymieszane z Vermezanem. W trzecim talerzu wymieszaj mąkę. z wodą do konsystencji gęstego jogurtu. Panieruj selera najpierw zanurzając go w samej mące, następnie mącznym kleiku, a na koniec w panierce. Powtórz z całym przygotowanym selerem.

Na patelni rozgrzej olej (ok. centymetrową warstwę), wrzuć kawałek panierki – jeśli zaskwierczy, możesz smażyć selery. Smaż z obu stron na złoto i odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy.

Na talerz nałóż porcję puree, selerowe kotlety i polej ciepłym sosem. Na górę możesz zetrzeć trochę skórki z cytryny i zmielić pieprz.

TIP: Jeśli chesz, żeby selery były bardziej rybne, dosyp do panko zmielone glony nori. Morska nutka jest jednak w sosie – ten rybny smaczek łatwo ucieka w trakcie smażenia, a w sosie jest bardziej eleganckim dodatkiem.

 

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...