Toczony z grzybami

Tagliatelle z selera z roślinnym sosem serowo-grzybowym

Tagliatelle z selera z roślinnym sosem serowo-grzybowym

Składniki na dwie porcje:

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy wzdłuż na kawałki o długości ok. 1 cm. Obieraczką wycinamy z selera cienkie paski a’la tagliatelle. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy ok. 30-60 sekund. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy Toczony z suszonymi grzybami i kozieradką i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.

Do rondla z sosem dodajemy wstążki selera i mieszamy z sosem grzybowym. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem. My udekorowałyśmy danie kwiatem nasturcji z ogrodu naszej mamy.

Opcjonalnie i w sezonie - do „makaronu" możemy dodać podsmażone kurki lub inne dostępne grzyby.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...