Toczony

Tagliatelle z selera z roślinnym sosem serowo-grzybowym

Tagliatelle z selera z roślinnym sosem serowo-grzybowym

Składniki na dwie porcje:

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy wzdłuż na kawałki o długości ok. 1 cm. Obieraczką wycinamy z selera cienkie paski a’la tagliatelle. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy ok. 30-60 sekund. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy Toczony z suszonymi grzybami i kozieradką i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.

Do rondla z sosem dodajemy wstążki selera i mieszamy z sosem grzybowym. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem. My udekorowałyśmy danie kwiatem nasturcji z ogrodu naszej mamy.

Opcjonalnie i w sezonie - do „makaronu" możemy dodać podsmażone kurki lub inne dostępne grzyby.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikCzarny sernik na Halloween

Czarny sernik na Halloween

Czarny sernik na Halloween to roślinna wersja klasycznego deseru w mrocznym, efektownym wydaniu – kremowy, aksamitny i pełen głębokiego smaku dzięki czarnemu tahini. Idealnie komponuje się z malino...

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.