Toczony

Toczony w cieście, z sosem żurawinowym

Toczony w cieście, z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 1 Toczony z nerkowców (najlepiej pasuje grzybowy z kozieradką)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa do posmarowania

Sos żurawinowy: 

  • 200 g świeżej żurawiny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki żurawinowego sosu przełóż do rondelka, zagotuj mieszając co jakiś czas. Rozgnieć łyżką owoce i mieszaj aż rozpadną się na dżem. Wystudź całkowicie.

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, na środku połóż krążek Toczonego, nałóż na górę połowę sosu żurawinowego i zawiń ciasto tak, żeby farsz nie wypłynął. Natnij górę w kratkę, posmaruj oliwą i piecz ok. 25 minut w 180*C (koniecznie sprawdzaj co jakiś czas czy ciasto nie rumieni się za szybko).

 Przed rozkrojeniem lekko przestudź. Podawaj z resztą sosu żurawinowego.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyTzatziki

Tzatziki

Letnie danie pełne smaku, aromatyczne ziemniaczki z karmelizowaną cytryną i kremowe tzatziki na bazie roślinnego Smarowańca.

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Ten letni bajgiel „Slow Peach” to przepis od @the_vegan_plant_lady_ – pełen roślinnych smaków i owocowej świeżości. Chrupiący, kolorowy i gotowy w kilka minut – idealny na lekki posiłek!

SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!