Toczony z grzybami

Toczony w cieście, z sosem żurawinowym

Toczony w cieście, z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 1 Toczony z nerkowców (najlepiej pasuje grzybowy z kozieradką)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa do posmarowania

Sos żurawinowy: 

  • 200 g świeżej żurawiny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki żurawinowego sosu przełóż do rondelka, zagotuj mieszając co jakiś czas. Rozgnieć łyżką owoce i mieszaj aż rozpadną się na dżem. Wystudź całkowicie.

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, na środku połóż krążek Toczonego, nałóż na górę połowę sosu żurawinowego i zawiń ciasto tak, żeby farsz nie wypłynął. Natnij górę w kratkę, posmaruj oliwą i piecz ok. 25 minut w 180*C (koniecznie sprawdzaj co jakiś czas czy ciasto nie rumieni się za szybko).

 Przed rozkrojeniem lekko przestudź. Podawaj z resztą sosu żurawinowego.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...