Składniki:
- 1 Toczony z nerkowców (najlepiej pasuje grzybowy z kozieradką)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- oliwa do posmarowania
Sos żurawinowy:
- 200 g świeżej żurawiny
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki żurawinowego sosu przełóż do rondelka, zagotuj mieszając co jakiś czas. Rozgnieć łyżką owoce i mieszaj aż rozpadną się na dżem. Wystudź całkowicie.
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, na środku połóż krążek Toczonego, nałóż na górę połowę sosu żurawinowego i zawiń ciasto tak, żeby farsz nie wypłynął. Natnij górę w kratkę, posmaruj oliwą i piecz ok. 25 minut w 180*C (koniecznie sprawdzaj co jakiś czas czy ciasto nie rumieni się za szybko).
Przed rozkrojeniem lekko przestudź. Podawaj z resztą sosu żurawinowego.