Toczony

Toczony w cieście, z sosem żurawinowym

Toczony w cieście, z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 1 Toczony z nerkowców (najlepiej pasuje grzybowy z kozieradką)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa do posmarowania

Sos żurawinowy: 

  • 200 g świeżej żurawiny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki żurawinowego sosu przełóż do rondelka, zagotuj mieszając co jakiś czas. Rozgnieć łyżką owoce i mieszaj aż rozpadną się na dżem. Wystudź całkowicie.

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, na środku połóż krążek Toczonego, nałóż na górę połowę sosu żurawinowego i zawiń ciasto tak, żeby farsz nie wypłynął. Natnij górę w kratkę, posmaruj oliwą i piecz ok. 25 minut w 180*C (koniecznie sprawdzaj co jakiś czas czy ciasto nie rumieni się za szybko).

 Przed rozkrojeniem lekko przestudź. Podawaj z resztą sosu żurawinowego.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikCzarny sernik na Halloween

Czarny sernik na Halloween

Czarny sernik na Halloween to roślinna wersja klasycznego deseru w mrocznym, efektownym wydaniu – kremowy, aksamitny i pełen głębokiego smaku dzięki czarnemu tahini. Idealnie komponuje się z malino...

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.