Składniki:
- 1-2 Toczone z nerkowców z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
- 2 łyżki cytryny
- 200 g małych kolorowych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu jabłkowego lub innego owocowego octu
- listki świeżej bazylii
- listki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
Toczony z nerkowców z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim wyciągnij z lodówki i zostaw na blacie na 30 minut by nabrał temperatury pokojowej.
Toczony pokrój w kostkę i przenieś do dużej miski. Dodaj ok. 2 łyżki soku z cytryny. Zacznij miksować, ubijać blenderem lub ręcznie trzepaczką. Ubijaj 2 minuty, by powstała kremowa konsystencja. Przenieś na chwilę do lodówki.
Pomidorki pokrój na ćwiartki i przenieś do miseczki. Dodaj oliwę, sól, pieprz i ocet. Wymieszaj.
Zioła (dużo ziół!) posiekaj drobno i dodaj do pomidorków.
Ubity Toczony przenieś ładnie na talerz i przykryj ziołowymi pomidorkami.
Dla ozdoby posyp ziołami lub jadalnymi kwiatami.
Zjedz z grzanką z dobrego chleba!