Osełka Roślinna z nerkowcami

Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomidorami

Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 łyżka Osełki roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr
  • 4 łyżki siemienia lnianego zmielonego (jeżeli użyjesz złocistego naleśnik będzie jaśniejszy)
  • 480 ml napoju roślinnego, np. owsianego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 165 g mąki


Do podania:


Przygotowanie:
Siemię lniane mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut.

Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wkładamy 1 czubatą łyżkę roślinnej Osełki od Wege Sióstr.

Do innego naczynia żaroodpornego wkładamy pomidorki i zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy.

Patelnię z osełką i pomidorki wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 stopni (góra dół).

Do blendera wlewamy mleko owsiane, siemię lniane, mąkę, sól i proszek do pieczenia i blendujemy. Wyjmujemy gorąca patelnię i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.

Wyjmujemy dutch baby i pomidorki z piekarnika, wykładamy pomidorki na wierzch, na to kruszymy Toczonego od Wege Sióstr, dekorujemy bazylią.

SMACZNEGO!


Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon
roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri