Osełka Roślinna z nerkowcami

Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomidorami

Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 łyżka Osełki roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr
  • 4 łyżki siemienia lnianego zmielonego (jeżeli użyjesz złocistego naleśnik będzie jaśniejszy)
  • 480 ml napoju roślinnego, np. owsianego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 165 g mąki


Do podania:


Przygotowanie:
Siemię lniane mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut.

Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wkładamy 1 czubatą łyżkę roślinnej Osełki od Wege Sióstr.

Do innego naczynia żaroodpornego wkładamy pomidorki i zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy.

Patelnię z osełką i pomidorki wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 stopni (góra dół).

Do blendera wlewamy mleko owsiane, siemię lniane, mąkę, sól i proszek do pieczenia i blendujemy. Wyjmujemy gorąca patelnię i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.

Wyjmujemy dutch baby i pomidorki z piekarnika, wykładamy pomidorki na wierzch, na to kruszymy Toczonego od Wege Sióstr, dekorujemy bazylią.

SMACZNEGO!


Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon
roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyTzatziki

Tzatziki

Letnie danie pełne smaku, aromatyczne ziemniaczki z karmelizowaną cytryną i kremowe tzatziki na bazie roślinnego Smarowańca.

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Ten letni bajgiel „Slow Peach” to przepis od @the_vegan_plant_lady_ – pełen roślinnych smaków i owocowej świeżości. Chrupiący, kolorowy i gotowy w kilka minut – idealny na lekki posiłek!

SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!