Ciasto:
- 500 mąki pszennej lub orkiszowej – 3 i 1/3 szklanki
- 75g cukru kryształu – około 6 łyżek
- 7-8g drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 300ml letniego mleka roślinnego (najlepiej sojowego) – szklanka i trochę + nieco więcej do smarowania
- 80g roztopionego i wystudzonego wegańskiego masła – około 6-7 łyżek
- nieco oleju
- dowolne owoce (sezonowe lub mrożone) około 2 łyżki na jedną drożdżówkę (np. pokrojone truskawki, jagody, brzoskwinie)
- 9 łyżeczek Smarowańca Kremowego na sernik Wege Sióstr
- 3-4 łyżeczki cukru (do posypania na owoce)
Kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 6-7 łyżek mąki
- spora szczypta soli
Wykonanie (30 minut pracy + 2-2,h na wyrastanie ciasta):
Łączymy składniki w misie – najpierw mieszamy suche a potem dodajemy mokre.
Wyrabiamy na niskiej prędkości robota przez lub ręcznie 10-12 minut.
Po tym czasie ciasto powinno być w miarę gładkie, elastyczne i lekko kleić się do dłoni.
Formujemy ciasto na kształt kuli, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na min 1h10m. Czekamy aż ciasto podwoi a nawet niemal potroi swoją objętość (u mnie trwa to zazwyczaj około 1h20m).
Odgazowujemy ciasto zdecydowane naciskając pięścią i wyciągamy na blat.
Ciasto dzielimy na 9 części ~ 100g każda.
Każdą część formujemy w kulkę, zaciągając ciast do spodu i kulając.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
Przygotowujemy kruszonkę.
Łączymy, rozcierając w palcach składniki, aż wszystko się połączy. Powinno to potrwać kilka minut.
Nagrzewamy piekarnik - 180°C, góra-dół.
Gdy bułeczki wyrosną szklanką z okrągłym dnem posmarowaną olejem, naciskamy na środek bułeczki aż utworzy się wgłębienie.
Do wgłębienia nakładamy 1 łyżeczkę Smarowańca Kremowego (można między owoce), 1-2 łyżki owoców, posypujemy trochę cukrem, smarujemy boki mlekiem sojowym i posypujemy obficie kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut aż się zarumienią
Wyciągamy. Jeżeli mamy na tyle silnej woli to pozwalamy im się wystudzić.
Smacznego!
przepis: Tomek Mędrek