Kremowy na sernik

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Ciasto:

  • 500 mąki pszennej lub orkiszowej – 3 i 1/3 szklanki
  • 75g cukru kryształu – około 6 łyżek
  • 7-8g drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 300ml letniego mleka roślinnego (najlepiej sojowego) – szklanka i trochę + nieco więcej do smarowania
  • 80g roztopionego i wystudzonego wegańskiego masła – około 6-7 łyżek
  • nieco oleju
  • dowolne owoce (sezonowe lub mrożone) około 2 łyżki na jedną drożdżówkę (np. pokrojone truskawki, jagody, brzoskwinie)
  • 9 łyżeczek Smarowańca Kremowego na sernik Wege Sióstr
  • 3-4 łyżeczki cukru (do posypania na owoce)

Kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6-7 łyżek mąki
  • spora szczypta soli

Wykonanie (30 minut pracy + 2-2,h na wyrastanie ciasta):

Łączymy składniki w misie – najpierw mieszamy suche a potem dodajemy mokre.
Wyrabiamy na niskiej prędkości robota przez lub ręcznie 10-12 minut.
Po tym czasie ciasto powinno być w miarę gładkie, elastyczne i lekko kleić się do dłoni.
Formujemy ciasto na kształt kuli, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na min 1h10m. Czekamy aż ciasto podwoi a nawet niemal potroi swoją objętość (u mnie trwa to zazwyczaj około 1h20m).


Odgazowujemy ciasto zdecydowane naciskając pięścią i wyciągamy na blat.
Ciasto dzielimy na 9 części ~ 100g każda.
Każdą część formujemy w kulkę, zaciągając ciast do spodu i kulając.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.


Przygotowujemy kruszonkę.
Łączymy, rozcierając w palcach składniki, aż wszystko się połączy. Powinno to potrwać kilka minut.


Nagrzewamy piekarnik - 180°C, góra-dół.
Gdy bułeczki wyrosną szklanką z okrągłym dnem posmarowaną olejem, naciskamy na środek bułeczki aż utworzy się wgłębienie.
Do wgłębienia nakładamy 1 łyżeczkę Smarowańca Kremowego (można między owoce), 1-2 łyżki owoców, posypujemy trochę cukrem, smarujemy boki mlekiem sojowym i posypujemy obficie kruszonką.


Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut aż się zarumienią
Wyciągamy. Jeżeli mamy na tyle silnej woli to pozwalamy im się wystudzić.


Smacznego!

 

przepis: Tomek Mędrek 

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri