- 10 niedużych młodych ziemniaków, wyszorowanych lub oskrobanych - ok. 800 g
- 4-5 dymek, tylko jasna część (dymki możesz zastąpić dwoma-trzema szalotkami, jasną częścią młodego pora albo jedną czerwoną cebulą)
- 1 op. klasycznego Smarowańca Kremowego lub Smarowańca z nerkowców
- 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego albo innego, neutralnego w smaku mleka roślinnego
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- tłuszcz, np. Osełka Roślinna z nerkowcami albo oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzanie góra i dół). Średniej wielkości naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą tłuszczu.
Ziemniaczki potnij na cieniutkie plasterki, najlepiej zrobić to na mandolinie albo w robocie kuchennym, ale jeśli masz wprawę poradzisz sobie tnąc warzywo nożem. Jasną część dymki także potnij na cieniuteńkie plasterki.
Ułóż plasterki ziemniaków i cebulki w naczyniu. Możesz zrobić to tak jak na zdjęciu: układając ziemniaki na przemian z dymką dookoła naczynia idąc od zewnątrz do środka albo ułożyć naprzemiennymi warstwami na płasko w przygotowanym naczyniu.
Smarowaniec z nerkowców zmiksuj z napojem roślinnym i dopraw solą i pieprzem. Ok. ½ łyżeczki soli i kilka obrotów młynka z pieprzem. Wmieszaj musztardę, ale tak, by nie rozmiksować ziaren gorczycy. Skosztuj i dopraw w razie potrzeby sokiem z cytryny, jeśli krem jest zbyt słodki. Powstała „śmietanka” musi być dosyć słona i wyrazista w smaku, bo nie doprawiasz dodatkowo ziemniaków. Zmiksowanym sosem zalej zapiekankę, uderz naczyniem delikatnie o blat kilka razy, tak by płyn dokładnie otoczył ziemniaki i posyp zapiekankę po wierzchu listkami tymianku.
Przykryj naczynie pokrywką albo zawiń w folię aluminiową lub w papier do pieczenia.
Piecz 60 – 80 minut aż ziemniaczki będą miękkie, ale wciąż jędrne. Wtedy zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220°C i zapiekaj jeszcze 10 minut aż wierzch zapiekanki się zrumieni.
Przestudź 10 minut przed podaniem. Jedz prostą sałatką z oliwą i sokiem z cytryny albo z ogórkiem małosolnym.