Wegańskie gratin czyli zapiekanka z młodych ziemniaczków ze Smarowańcem

Wegańskie gratin czyli zapiekanka z młodych ziemniaczków ze Smarowańcem
Składniki:

  • 10 niedużych młodych ziemniaków, wyszorowanych lub oskrobanych - ok. 800 g
  • 4-5 dymek, tylko jasna część (dymki możesz zastąpić dwoma-trzema szalotkami, jasną częścią młodego pora albo jedną czerwoną cebulą)
  • 1 op. klasycznego Smarowańca Kremowego lub Smarowańca z nerkowców
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego albo innego, neutralnego w smaku mleka roślinnego
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • tłuszcz, np. Osełka Roślinna z nerkowcami albo oliwa do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzanie góra i dół). Średniej wielkości naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą tłuszczu.

Ziemniaczki potnij na cieniutkie plasterki, najlepiej zrobić to na mandolinie albo w robocie kuchennym, ale jeśli masz wprawę poradzisz sobie tnąc warzywo nożem. Jasną część dymki także potnij na cieniuteńkie plasterki.

Ułóż plasterki ziemniaków i cebulki w naczyniu. Możesz zrobić to tak jak na zdjęciu: układając ziemniaki na przemian z dymką dookoła naczynia idąc od zewnątrz do środka albo ułożyć naprzemiennymi warstwami na płasko w przygotowanym naczyniu.

Smarowaniec z nerkowców zmiksuj z napojem roślinnym i dopraw solą i pieprzem. Ok. ½ łyżeczki soli i kilka obrotów młynka z pieprzem. Wmieszaj musztardę, ale tak, by nie rozmiksować ziaren gorczycy. Skosztuj i dopraw w razie potrzeby sokiem z cytryny, jeśli krem jest zbyt słodki. Powstała „śmietanka” musi być dosyć słona i wyrazista w smaku, bo nie doprawiasz dodatkowo ziemniaków. Zmiksowanym sosem zalej zapiekankę, uderz naczyniem delikatnie o blat kilka razy, tak by płyn dokładnie otoczył ziemniaki i posyp zapiekankę po wierzchu listkami tymianku.

Przykryj naczynie pokrywką albo zawiń w folię aluminiową lub w papier do pieczenia.

Piecz 60 – 80 minut aż ziemniaczki będą miękkie, ale wciąż jędrne. Wtedy zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220°C i zapiekaj jeszcze 10 minut aż wierzch zapiekanki się zrumieni.

Przestudź 10 minut przed podaniem. Jedz prostą sałatką z oliwą i sokiem z cytryny albo z ogórkiem małosolnym.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...