Przepisy i zdjęcia autorstwa Dominiki Wójciak – www.instagram.com/jarzynova
1. GRZANKI Z TOCZONYM Z CHIPOTLE I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
Składniki:
- 4 grzanki z chleba na zakwasie
- Toczony z Nerkowców z Chipotle
- 1 pęczek szparagów
- skórka otarta z cytryny albo 1 łyżka posiekanej skórki z kiszonej cytryny
- listki mięty lub kilka gałązek koperku
- 1 łyżka oliwy
- sól
Grillowane szparagi:
Najlepsze do grillowania będą zielone szparagi. Mają mniej wody niż białe i nie trzeba ich obierać. Wystarczy umyć warzywa, osuszyć je i oderwać twarde zdrewniałe końcówki - mniej więcej w miejscu, w którym łodyga zmienia kolor z zielonego na brunatno-beżowy.
Teraz pora na marynatę. Oliwa i sól wystarczą, resztę przypraw np. chili, skórkę z cytryny lub/i zioła lepiej dodać już do ugrillowanych szparagów. Szparagi grillujemy krótko, łącznie 6-8 minut, 4-5 minut z jednej strony i 2-3 minuty po przewróceniu na drugą stronę. Tylko tyle, żeby zmieniły kolor na soczyście zielony, ale wciąż pozostały lekko twarde i jędrne. Tzw. al dente.
Grzanki:
Grzanki posmaruj Toczonym z Nerkowców z Papryką Chipotle i ułóż na wierzchu kawałki grillowanych szparagów. Posyp skórką cytrynową albo z kiszonej cytryny i listkami mięty albo koperku.
2. SAŁATKA Z GRILLOWANYCH SZPARAGÓW Z VERMEZANEM
Składniki:
- Szparagi (ugrillowane według przepisu powyżej)
- szczypta chili w płatkach
- sok z ½ cytryny
- 2 garści listków rukoli lub/i bazylli
- 1 łyżka oliwy
- 3- 4 łyżki Vermezanu z nerkowców albo ze słonecznika
Przygotowanie:
Ugrillowane szparagi można podać na wiele sposobów. Jeśli wybierasz formę sałatki, ułóż grillowane szparagi na półmisku, oprósz je chili i skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż listki rukoli albo/i bazylii, skrop je oliwą i posyp i Vermezanem z Nerkowców lub Słonecznika, czyli roślinną alternatywą dla twardego sera typu włoskiego.
3. GRZANKI Z TOCZONYM Z NERKOWCÓW Z CZERWONYM PIEPRZEM I GRILLOWANYMI RZODKIEWKAMI
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- Toczony z Nerkowców z czerwonym pieprzem
- 2 łyżki oliwy
- 4 grzanki z chleba na zakwasie
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyj, osusz. Usuń pożółkłe liście zostawiając te najbardziej zielone i jędrne. Większe warzywa przekrój wzdłuż na pół, zachowując nać w obydwu połówkach. Wysmaruj rzodkiewki razem z nacią dokładnie oliwą wymieszaną z solą. Grilluj warzywa króciutko, 3-6 minut. Rzodkiewka powinna pozostać jędrna i soczysta, a nać zamienić się w zielony chips.
Grzanki posmaruj serkiem i ułóż na wierzchu grillowane rzodkiewki, udekoruj natką pietruszki. Smacznego!
4. GRZANKA Z GRILLOWANYMI BURACZKAMI I TOCZONYM Z CZARNUSZKĄ
Składniki:
- 4-6 buraków ugotowanych/upieczonych w skórce
- 4 grzanki z chleba na zakwasie
- Toczony z Nerkowców z czarnuszką
- 2-4 łyżki oliwy
- sól
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Najlepiej grillować uprzednio ugotowane/upieczone buraki w skórce. Wyłóż warzywa na ruszt albo bezpośrednio zagrzeb w żarze. Dzięki temu, że buraki są już ugotowane wystarczy 15 minut na grillu, by buraki były miękkie i soczyste w środku i żeby jednocześnie nabrały aromatycznego, dymnego posmaku. Kompletnie nie należy przejmować się zwęgloną skórką i tak ją obierzesz. Buraki wyjmij z żaru, lekko przestudź, obierz ze skórki, usuwając wszelkie zwęglone fragmenty. Aromatyczny miąższ pokrój w kostkę, polej obficie oliwą i posól. Wyłóż na grzanki posmarowane Toczonym z Czarnuszką i posyp koperkiem.