Smarowaniec Kremowy

Aksamitna grzybowa z Kremowym cebulkowym

Aksamitna grzybowa z Kremowym cebulkowym

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 200 g boczniaków
  • 40 g suszonych grzybów, namoczonych
  • 2 L bulionu warzywnego
  • 2 opakowania Smarowańca Kremowego z cebulką
  • 250 g pieczarek brązowych
  • skórka z cytryny

Olej rozmarynowo-pietruszkowy:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • listki z 3 gałązek rozmarynu
  • 150 ml neutralnego oleju
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz we wrzątku. Posiekaj w pióra cebulę i pokrój drobno czosnek. Pieczarki oraz boczniaki pokrój na paski. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę z czosnkiem, posól i zeszklij ok. 7-8 minut. Dodaj świeże grzyby i smaż aż odparuje woda.

Odcedź suszone grzyby (koniecznie zachowaj wodę!) i posiekaj, dorzuć do garnka. Zalej całość wodą lub bulionem i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut.

 W międzyczasie przygotuj olej smakowy. W kielichowym blenderze zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach aż olej zrobi się soczyście zielony, zostaw na 15-20 minut do zainfuzowania. Ustaw sitko wyłożone gazą nad szklanym lub metalowym naczyniem i przelej olej przez sitko. Nie dociskaj tylko pozwól mu powoli kapać – wtedy olej będzie klarowny. Przelej do butelki.

 Do gorącego bulionu grzybowego dodaj oba Kremowe cebulowe i wymieszaj. Zblenduj na aksamitny krem.

 Przed podaniem podsmaż brązowe pieczarki pokrojone na plasterki, a pod koniec smażenia dodaj skórkę z cytryny.

Zupę rozlej do głębokich talerzy. Polej pietruszkowo-rozmarynowym olejem, ułóż pieczarki i posyp świeżo mielonym pieprzem.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚