Smarowaniec Kremowy

Aksamitna grzybowa z Kremowym cebulkowym

Aksamitna grzybowa z Kremowym cebulkowym

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 200 g boczniaków
  • 40 g suszonych grzybów, namoczonych
  • 2 L bulionu warzywnego
  • 2 opakowania Smarowańca Kremowego z cebulką
  • 250 g pieczarek brązowych
  • skórka z cytryny

Olej rozmarynowo-pietruszkowy:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • listki z 3 gałązek rozmarynu
  • 150 ml neutralnego oleju
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz we wrzątku. Posiekaj w pióra cebulę i pokrój drobno czosnek. Pieczarki oraz boczniaki pokrój na paski. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę z czosnkiem, posól i zeszklij ok. 7-8 minut. Dodaj świeże grzyby i smaż aż odparuje woda.

Odcedź suszone grzyby (koniecznie zachowaj wodę!) i posiekaj, dorzuć do garnka. Zalej całość wodą lub bulionem i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut.

 W międzyczasie przygotuj olej smakowy. W kielichowym blenderze zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach aż olej zrobi się soczyście zielony, zostaw na 15-20 minut do zainfuzowania. Ustaw sitko wyłożone gazą nad szklanym lub metalowym naczyniem i przelej olej przez sitko. Nie dociskaj tylko pozwól mu powoli kapać – wtedy olej będzie klarowny. Przelej do butelki.

 Do gorącego bulionu grzybowego dodaj oba Kremowe cebulowe i wymieszaj. Zblenduj na aksamitny krem.

 Przed podaniem podsmaż brązowe pieczarki pokrojone na plasterki, a pod koniec smażenia dodaj skórkę z cytryny.

Zupę rozlej do głębokich talerzy. Polej pietruszkowo-rozmarynowym olejem, ułóż pieczarki i posyp świeżo mielonym pieprzem.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...