Smarowaniec Kremowy

Boczniaki w nieśmietanie z żurawiną i jabłkiem

Boczniaki w nieśmietanie z żurawiną i jabłkiem

Składniki: 

  • 500 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 opakowania Kremowego klasycznego
  • 100 ml napoju roślinnego niesłodzonego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu (najlepiej gruboziarnisty)
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Boczniaki poszarp wzdłuż na paski i usmaż partiami na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Sól po koniec smażenia każdej porcji grzybów. Przełóż do miski i przestudź.

Cebulę pokrój w pióra, przełóż na sitko, dodaj żurawinę i przelej oba składniki wrzątkiem. Pokrój jabłko na cienkie zapałki. Dodaj wszystko do miski z boczniakami.

 2 opakowania Kremowych klasycznych wymieszaj z napojem roślinnym, octem jabłkowym, skórką z cytryny i pieprzem. Posól do smaku.

 Dodaj nieśmietanę na bazie Kremowych do pozostałych składników i dobrze wszystko wymieszaj.

Najlepiej smakuje jak się dobrze przegryzie. Zostaw w lodówce przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc).

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...