Smarowaniec Kremowy

Boczniaki w nieśmietanie z żurawiną i jabłkiem

Boczniaki w nieśmietanie z żurawiną i jabłkiem

Składniki: 

  • 500 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 opakowania Kremowego klasycznego
  • 100 ml napoju roślinnego niesłodzonego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu (najlepiej gruboziarnisty)
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Boczniaki poszarp wzdłuż na paski i usmaż partiami na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Sól po koniec smażenia każdej porcji grzybów. Przełóż do miski i przestudź.

Cebulę pokrój w pióra, przełóż na sitko, dodaj żurawinę i przelej oba składniki wrzątkiem. Pokrój jabłko na cienkie zapałki. Dodaj wszystko do miski z boczniakami.

 2 opakowania Kremowych klasycznych wymieszaj z napojem roślinnym, octem jabłkowym, skórką z cytryny i pieprzem. Posól do smaku.

 Dodaj nieśmietanę na bazie Kremowych do pozostałych składników i dobrze wszystko wymieszaj.

Najlepiej smakuje jak się dobrze przegryzie. Zostaw w lodówce przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc).

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

Kremowy na sernikWegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Wegańskie drożdżówki serniczkowe z owocami i kruszonką

Miękkie, puszyste ciasto, kremowy środek i owoce pod chrupiącą kruszonką – oto wegańskie drożdżówki serniczkowe według przepisu Tomka Mędrka 💚

SałatkowyPasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Pasta z pieczonej papryki z Sałatkowym z nerkowców

Roślinna wersja greckiej tirokafteri