Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 duża cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 2 opakowania Kremowego klasycznego
- 100 ml napoju roślinnego niesłodzonego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu (najlepiej gruboziarnisty)
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Boczniaki poszarp wzdłuż na paski i usmaż partiami na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Sól po koniec smażenia każdej porcji grzybów. Przełóż do miski i przestudź.
Cebulę pokrój w pióra, przełóż na sitko, dodaj żurawinę i przelej oba składniki wrzątkiem. Pokrój jabłko na cienkie zapałki. Dodaj wszystko do miski z boczniakami.
2 opakowania Kremowych klasycznych wymieszaj z napojem roślinnym, octem jabłkowym, skórką z cytryny i pieprzem. Posól do smaku.
Dodaj nieśmietanę na bazie Kremowych do pozostałych składników i dobrze wszystko wymieszaj.
Najlepiej smakuje jak się dobrze przegryzie. Zostaw w lodówce przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc).