Osełka Roślinna z nerkowcami

Ciasteczka śnieżne kule

Ciasteczka śnieżne kule

Składniki:

  • 1 Osełka roślinna z nerkowcami
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 75 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojoną w kostkę Osełkę roślinną. Ucieraj składniki między palcami, aż zaczną przypominać okruchy ciasta, a następnie zagnieć ciasto w kulę.

Włącz piekarnik i ustaw na 180*C. (z termoobiegiem). Nabieraj po czubatej łyżeczce masy i formuj w niewielkie kulki. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz około 10-12 minut, w tym czasie ciasteczka powinny urosnąć i lekko popękać.

Po ostudzeniu obtocz ciasteczka w cukrze pudrze.

Ciasteczka wytrzymają w puszcze do tygodnia. Jeśli robisz je z wyprzedzeniem to obtocz je w cukrze dopiero przed podaniem.

 

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikCzarny sernik na Halloween

Czarny sernik na Halloween

Czarny sernik na Halloween to roślinna wersja klasycznego deseru w mrocznym, efektownym wydaniu – kremowy, aksamitny i pełen głębokiego smaku dzięki czarnemu tahini. Idealnie komponuje się z malino...

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Tiramisu Roślinne z Kremem z Nerkowców

Roślinne tiramisu, które zachwyca! ✨Puszysty, delikatny biszkopt na napoju sojowym, aksamitny krem z nerkowców w stylu mascarpone i aromat świeżo zaparzonej kawy – wszystko bez grama nabiału! 🍰☕

ToczonyPomidorowa Serenada

Pomidorowa Serenada

Grzanka z pieczonymi pomidorkami i Toczonym z Nerkowców z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.