Składniki:
- 1 Osełka roślinna z nerkowcami
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 75 g drobnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojoną w kostkę Osełkę roślinną. Ucieraj składniki między palcami, aż zaczną przypominać okruchy ciasta, a następnie zagnieć ciasto w kulę.
Włącz piekarnik i ustaw na 180*C. (z termoobiegiem). Nabieraj po czubatej łyżeczce masy i formuj w niewielkie kulki. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 10-12 minut, w tym czasie ciasteczka powinny urosnąć i lekko popękać.
Po ostudzeniu obtocz ciasteczka w cukrze pudrze.
Ciasteczka wytrzymają w puszcze do tygodnia. Jeśli robisz je z wyprzedzeniem to obtocz je w cukrze dopiero przed podaniem.