Składniki na 4 porcje:
- 500 g brukselki
- 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub brązowego cukru
- sok z 1 pomarańczy
labneh:
- 1 Kremowy z pieprzem
- ok. 5-6 łyżek niesłodzonego napoju roślinnego
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
kruszonka:
- 1 kromka żytniego chleba (najlepiej lekko czerstwa)
- 100 g orzechów laskowych
- oliwa sól
Przygotowanie:
Przygotuj labneh: wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej na gładki krem. Możesz dostosować konsystencję dodając więcej napoju roślinnego.
Kromkę chleba pokrój na bardzo drobne okruchy (jeśli jest świeża możesz ją wcześniej stostować i przestudzić). Orzechy włoskie posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oba składniki, posól i podpraż aż będą chrupiące.
Brukselki pozbaw zewnętrznych listków i twardych końcówek, przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć brukselki, posól. Kiedy zaczną się rumienić dodaj czosnek, chwilę smaż, a następnie wlej sos sojowy, sok z pomarańczy (można dodać też skórkę) i syrop klonowy. Smaż aż brukselki oblepią się pomarańczowym sosem.
Na talerz wyłóż cały labneh, na górę nałóż podsmażone brukselki razem z sosem z patelni. Posyp orzechową kruszonką i udekoruj koprem.