Osełka Roślinna z nerkowcami

Małpi chlebek z Osełką roślinną z nerkowcami

Małpi chlebek z Osełką roślinną z nerkowcami

Składniki na ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko wymieszaj w dużej misce z cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę oraz sól, porządnie wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj pokrojoną w kostkę, miękką Osełkę roślinną i zagniataj dalej, aż osełka całkowicie połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrastania na 1,5h. Ciasto możesz również przygotować w robocie kuchennym, korzystając z haka do ciasta drożdżowego.

Pozostałą porcję Osełki roślinnej od Wege Sióstr (100 g) rozpuść i przelej do miski. W kolejnej misce wymieszaj biały i brązowy cukier z cynamonem. Małą keksówkę (ok. 21 x 11 cm) posmaruj odrobiną osełki.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkuj lub po prostu rozciągnij ciasto palcami, a następnie pokrój placek na 30-40 małych kawałków (nie muszą być idealnie równe). Każdy kawałek uformuj w kulkę, zanurz w roztopionej osełce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym i od razu przełóż na blaszkę. Jeśli na koniec zostanie ci trochę osełki to polej nią ciasto w blaszce. Przykryj blaszkę i odstaw ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Piecz około 35-40 minut, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i przełóż ciasto na talerz (uważaj, żeby nie poparzyć się karmelem).

Smacznego!

Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyTzatziki

Tzatziki

Letnie danie pełne smaku, aromatyczne ziemniaczki z karmelizowaną cytryną i kremowe tzatziki na bazie roślinnego Smarowańca.

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Vegan Bajgel „Slow Peach”

Ten letni bajgiel „Slow Peach” to przepis od @the_vegan_plant_lady_ – pełen roślinnych smaków i owocowej świeżości. Chrupiący, kolorowy i gotowy w kilka minut – idealny na lekki posiłek!

SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!