Osełka Roślinna z nerkowcami

Małpi chlebek z Osełką roślinną z nerkowcami

Małpi chlebek z Osełką roślinną z nerkowcami

Składniki na ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko wymieszaj w dużej misce z cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę oraz sól, porządnie wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj pokrojoną w kostkę, miękką Osełkę roślinną i zagniataj dalej, aż osełka całkowicie połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrastania na 1,5h. Ciasto możesz również przygotować w robocie kuchennym, korzystając z haka do ciasta drożdżowego.

Pozostałą porcję Osełki roślinnej od Wege Sióstr (100 g) rozpuść i przelej do miski. W kolejnej misce wymieszaj biały i brązowy cukier z cynamonem. Małą keksówkę (ok. 21 x 11 cm) posmaruj odrobiną osełki.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkuj lub po prostu rozciągnij ciasto palcami, a następnie pokrój placek na 30-40 małych kawałków (nie muszą być idealnie równe). Każdy kawałek uformuj w kulkę, zanurz w roztopionej osełce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym i od razu przełóż na blaszkę. Jeśli na koniec zostanie ci trochę osełki to polej nią ciasto w blaszce. Przykryj blaszkę i odstaw ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Piecz około 35-40 minut, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i przełóż ciasto na talerz (uważaj, żeby nie poparzyć się karmelem).

Smacznego!

Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
SałatkowySałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i Sałatkowym z nerkowców

Soczyste pomidory, grillowana brzoskwinia i Sałatkowy ser z nerkowców – ta letnia sałatka to idealne połączenie świeżości i delikatnej słodyczy!

SałatkowyPita z grilla z marynowanym Sałatkowym i szparagami

Pita z grilla z marynowanym Sałatkowym i szparagami

Grillowana pita od Dominiki Targosz to idealne letnie danie! Pełne świeżych warzyw, aromatycznych ziół i marynowanego Sałatkowego, który robi tu całą robotę. Chrupiące szparagi i ziołowa marynata p...

Kremowy na sernikMuffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet

Muffinki Red Velvet Przepis od Yummy Sweets SKŁADNIKI:  Muffinki:  330 g mąki  250 g cukru  15 g kakao  3 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 375 g napoju roślinnego (najlepiej owsia...