SKŁADNIKI
NA TZATZIKI:
- 130 g Smarowańca Kremowego klasycznego
- 3-4 łyżki roślinnego napoju niesłodzonego
- 1 ogórek, starty i dobrze odciśnięty z wody
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1⁄2 cytryny (lub więcej do smaku)
- 1 pęczek koperku, drobno posiekany
- sól, grubo mielony pieprz
ZIEMNIACZKI:
- 700 g dużych ziemniaków
- 1 cytryna (ekologiczna lub wcześniej sparzona)
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE
1. Przygotuj tzatziki ze Smarowańca Kremowego i reszty podanych produktów. Schłodź w lodówce przez minimum godzinę. Przed podaniem może być potrzebne dodanie niewielkiej ilości mleka, żeby miały kremowa konsystencję.
2. Ziemniaki ugotuj w skórce w dobrze osolonej wodzie. Odcedź, wystudź całkowicie i pokrój na ćwiartki.
3. Z patelni grillowej: rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć plasterki cytryny. Przysmaż je aż nabiorą rumianych przypaleń. Zdejmij z patelni i wrzuć do miski. Na patelnię wlej jeszcze ciut oliwy i ułóż ziemniaki. Przypiecz z obu stron aż się opalą. Na koniec wylej syrop klonowy, podsmaż krótko i wrzuć do miski z plasterkami cytryny. Wymieszaj i podawaj z sosem tzatziki.
4. Z rusztu: ziemniaki ułóż na ruszcie lub tacce grillowej. Piecz aż się zarumienią. Plasterki cytryny ułóż bezpośrednio na ruszcie, a kiedy będą rumiane, przełóż je na ziemniaki. W trakcie pieczenia skrop ziemniaki 1 łyżką syropu i podlej oliwą. Kiedy się przyrumienią przerzuć je do miski razem z plasterkami cytryny i polej resztą syropu i oliwy.